Matematikvejlederkursus M1
Modul 1: 19.-21. november 2025
På kursusrækkens modul 1 lægger vi ud med fagets identitet og mulige fagsyn, samt hvordan man kan transformere de matematiske kompetencer ned i børnehøjde.
I løbet af de tre dage vil du specifikt arbejde med progression, læring af centrale begreber for undervisningen for 1. klasse til 9. klasse. Derudover sætter vi særligt fokus på undersøgende matematik og relaterede aktiviteter.
FRISKOLERNEs matematikvejlederkurser er en kursusrække for dig, der skal til eller allerede varetager vejlederdelen på jeres friskole. Kursusrækken består af i alt tre moduler, der styrker dig i vejlederrollen og i det tværfaglige samarbejde på jeres skole.
Gennem de tre moduler kommer du omkring fagets identitet, centrale begreber, nyeste internationale forskning, digitale lære- og hjælpemidler, faglig læsning, særlig indsatser og undervisningsdifferentiering, prøver og test, og meget mere, ligesom du selv afprøver en masse aktiviteter med fokus på undersøgende matematik.
Hvert modul i rækken består af tre intense undervisningsdage med et spændende og engagerende program iblandet øvelser, dialog og aktiviteter. Prisen inkluderer overnatning på enkeltværelse og alle måltider.
Modul 1 om fagets indhold, fagsyn og undersøgende matematik i børnehøjde
I modul 1 i rækken af matematikvejlederkurser sætter vi særligt fokus på at skaffe et overblik over fagets indhold. Vi vil se på fagets identitet og mulige fagsyn samt se på, hvordan man kan transformere de matematiske kompetencer ned i børnehøjde.
Vi vil specifikt arbejde med progressionen og læring af centrale begreber inden for talforståelse, regning, algebra samt måling fra 1. klasse til 9. klasse.
Derudover sætter vi særligt fokus på undersøgende matematik. Hvad er undersøgende matematik, hvordan kan man undervise i det og hvilke gode typer af opgaver/aktiviteter kan indgå.
I løbet af modul 1 kommer du omkring:
- Fagets mål for folkeskolen samt det internationale perspektiv, at alle elever i hele verden skal lære matematik.
- Den historiske dimension som gennem flere tusind år har formet matematikken.
- Arbejde med postionssystemet og de naturlige tal i indskolingen.
- Diskussion om regneundervisning af enkeltcifrede som flercifrede tal inden for alle fire regnearter.
- Indsigt i kompleksiteten ved udvidelsen til de rationale og irrationale tal på ældre klassetrin.
- Diskussion om brugen af digitale hjælpemidler til beregninger inden for brøker, decimaltal og procent.
- Indsigt i forskellen på at have fokus på det undersøgende aspekt hhv. som mål og som middel.
- Diskussion om undersøgende aktiviteter, der rummer mulighed for undervisningsdifferentiering og lever op til ”low floor – high ceiling”.
- Afprøvning af teorien bag Peter Liljedahls, ”Det Tænkende Klasserum”.
To undervisere med årtiers erfaring
Duoen Lars Busch Johnsen og Bent Lindhardt udgør det stærke underviserteam på kursusrækken.Lars Busch Johnsen er lektor ved Professionshøjskolen Absalon. Lars er medforfatter til en række lærebøger, involveret i udviklingen af undervisningsmaterialer og grundlæggende optaget af undersøgende matematik. Lars har i flere år undervist på FRISKOLERNEs matematikvejlederkurser.
Bent Lindhardt er lektor i matematik ved Professionshøjskolen Absalon og har i mange år arbejdet med formidling, netværksdannelse, forskning og udviklingsprojekter inden for matematikundervisning. Bent har desuden været en del af styregruppen bag KiDM-projektet, der er et landsdækkende projekt om øget kvalitet i dansk og matematik-undervisningen. Bent har i en lang årrække været underviser på FRISKOLERNEs Matematikvejlederkurser.
Modulernes opbygning og indhold
Hvert modul varer tre dage med undervisning hele dagen og ud på aftenen, afbrudt af gode pauser og måltider.
Modulerne tages i rækkefølge. Vær opmærksom på, at der er individuel tilmelding til de enkelte moduler. Modul 2 afholdes den 28.-30. januar 2026 og Modul 3 den 22.-24. april 2026.
Detaljeret program og flere detaljer sendes til tilmeldte umiddelbart før kursets afholdelse.
Har du spørgsmål til indholdet eller din deltagelse, så kontakt os gerne i Friskolernes Hus.