Frivillighed i praksis – store fremskridt på kort tid
De ti deltagende skoler mødtes til en dag, hvor frivilligheden var i centrum. Det er anden gang, skolerne mødes – første gang var tilbage i september 2024, hvor projektet blev skudt i gang. Siden har de ti skoler hver især arbejdet aktivt med at integrere frivillighed i skolen, og på netværksdagen blev det tydeligt, hvor stor effekt det allerede har haft.
"Efter blot et halvt år med frivillighed på skoleskemaet ser vi tiltag rundt omkring på skolerne, der virkelig gør en forskel. På dette netværksmøde er det i den grad blevet tydeliggjort, at eleverne har taget ejerskab over projekterne, og vi oplever en øget motivation og engagement, hvilket lige nøjagtigt er hensigten med dette projekt," siger projektleder Tinna Ølholm Jørgensen.
Inspiration og videndeling i fokus
Dagen bød på en række inspirerende oplæg og aktiviteter, der satte fokus på frivillighedens rolle i skolen og i samfundet. Vifo (Videncenter for Folkeoplysning) var til stede og præsenterede status på deres følgeforskning af projektet. Her kunne de bl.a. løfte lidt af sløret for resultaterne af en elevundersøgelse foretaget i november 2024.
Herefter fulgte en netværks- og inspirationssession, hvor skolerne præsenterede deres arbejde med frivillighed. Gennem plakater, gruppediskussioner og erfaringsudveksling fik deltagerne mulighed for at dele deres erfaringer og diskutere både resultater og udfordringer.
Senere på dagen blev der afholdt et inspirerende "Unge til Unge"-oplæg, hvor unge frivillige fortalte om deres egne erfaringer og den forskel, de har gjort gennem frivilligt arbejde.
Oplæggene satte gang i refleksioner hos eleverne, der efterfølgende arbejdede videre med temaet i forskellige kreative workshops. Her udviklede de blandt andet kampråb, håndtegn og kunstværker, der symboliserede deres visioner for fremtidens frivillighed.
Næste skridt – flere unge i frivilligheden
Frivillighedsalliancen fortsætter med at styrke unges engagement i frivilligt arbejde og tager nu nye skridt for at gøre det endnu lettere for skoler at integrere frivillighed i hverdagen. En fælles idébank er på vej, hvor skolerne kan dele materialer, metoder og inspiration, der kan motivere elever til at engagere sig i frivillige initiativer.
Samtidig udvider Frivillighedsalliancen, og flere skoler kan blive en del af projektet. Skoler, der ønsker at styrke frivillighed blandt deres elever og være en del af et stærkt netværk af engagerede skoler, kan ansøge om at være med i projektet i skoleåret 2025/2026.
Læs mere og ansøg her