fjern søgeboks

Kalender

*|MC:SUBJECT|*
Nr. 18, 25. oktober 2017 · Forskellighedernes fællesskab

Administrativt nyhedsbrev målrettet skolens administration og ledelse.


Indhold - nr. 18, 25. oktober 2017:

  1. Dialogmøder 2017
  2. Lovforslag giver frie grundskoler bedre mulighed for at bidrage til integrationsopgaven
  3. De nye tilsynsregler pr. 1. januar 2018 – bekendtgørelsen om valg og certificering af tilsynsførende revideres
  4. KV17: Sæt fokus på skolen ved kommunalvalget
  5. Eleverne på frie skolers prøveresultater ved prøverne i 2017 ligger højere end i folkeskolen
  6. Skolernes Trivselsdag – fredag den 2. marts 2018
  7. Bekymring om mail om digital post var ubegrundet
  8. Hvilke regler eller dokumentationskrav kan undværes?
  9. Fyrværkeri og sikkerhed - Kampagne involverer eleverne
  10. Efterlysning fra skole i Barcelona: Partnerskole søges
  11. Åben Skole 2. november - hvad gør I?
  12. Frie Skolers Fællesmøde 2017 - Trænger vi til et oprør?

Kursuskalender
Dansk Friskoleforening inviterer til 4 dialogmøder om de udfordringer, friskoler landet over mødes af. Med hver deres vinkel giver 4 oplægsholdere deres indspark til en fælles debat om det at lave friskole nu og i fremtiden.

Friskolerne har frihed til at lave skole på et beskrevet værdigrundlag; et pædagogisk, religiøst, politisk, kulturelt eller en helt anden overbevisning, der adskiller sig fra folkeskolen eller flertallets synspunkter.

Således har friskoler bidraget til at udvikle det danske samfund. Gennem troen på mangfoldighed og med en udstrakt grad af tillid. Men friheden er under pres, friskolernes forskellighed udfordres og der stilles spørgsmål til de frihedsrettigheder, vi står på!

Vi håber at se rigtig mange af jer.

Se hele invitationen her

Tilmeld mig et dialogmøde
(Skriv mødedato + antal deltagere i emnefeltet)

De 4 oplægsholdere er:

14. november på Aabenraa Friskole:
BISKOP i Ribe ELOF WESTERGAARD ser åndsfrihed som en nødvendighed for at leve sammen i et moderne komplekst samfund. Politikere lægger friheden under pres for at styre en problematisk udvikling, men det er den forkerte vej at gå. Det er netop åndsfrihed, der er medicinen - ikke problemet!
16. november på Ringsted Ny Friskole:
OVERRABINER BENT MELCHIOR
Friheden er truet af nye grænser
I vores forsøg på at lære nye borgere, hvad der er ægte dansk, har vi kunnet pege på vores skolevæsen, der er bygget op om Folkeskolen. I Danmark er der også mulighed for at oprette friskoler, hvis en forældrekreds ønsker nogle andre rammer. Overrabbiner Bent Melchior indleder en samtale med udgangspunkt i erfaringerne fra den jødiske friskole for dermed at kommentere forslaget om at lukke muslimske friskoler.

23. november på Refsvindige Friskole:
DEBATØR OG FORFATTER DENNIS NØRMARK
Hvis friskolerne blev opfundet i dag ville de blive forbudt!
Det unikke frie danske skolesystem er under pres. Samtidig er lige præcis det skolerne tilbyder svaret på en del af de udfordringer vi står med. De frie skolers grundlæggende idealer er nødvendige at genfinde, men det kræver at både vi selv og ikke mindst magthaverne kender til dem og forstår dem. Dennis Nørmark, antropolog og klummeskribent ved Politiken, samt formand for én af landets to eneste Ungdoms-Højskoler kaster et blik på hvad vi kan miste, hvis vi lader politikerne få det som de vil have det.

7. december på Overlade Friskole:
SOGNEPRÆST PERNILLE VIGSØ BAGGE

Pernille Vigsø Bagge, tidligere friskolelærer og folketingsmedlem, nuværende sognepræst, giver sit bud på hvorfor samfundet tilsyneladende er grebet af en stor frygt der er i fare for at indskrænke den fælles frihed, og hvad vi kan gøre for at blive modige i stedet for frygtsomme. Friheden vokser når vi tør, og skrumper når vi er bange. Frygt kan kureres, og det er på tide vi som samfund ser frygten i øjnene og går til kamp for åndsfrihed, frisind, storsind og retsind.
Tilmeld mig et dialogmøde

2. Lovforslag giver frie grundskoler bedre mulighed for at bidrage til integrationsopgaven


Ifølge et lovforslag, som regeringen har sendt i høring, skal en fri grundskole fremover kunne modtage flygtningebørn som enkeltintegrerede elever i skolens undervisningstilbud – naturligvis med den nødvendige sprogstøtte og efter aftale med den pågældende kommune.

Læs mere her...

3. De nye tilsynsregler pr. 1. januar 2018 – bekendtgørelsen om valg og certificering af tilsynsførende revideres

Ændringerne af tilsynsreglerne vedtaget i december 2016 træder i kraft pr. 1. januar 2018. Ændringerne omfatter blandt andet valgperiodens længde, begrænsning på antal skoler for hver tilsynsførende og digitalisering af tilsynserklæringen.


Den 1. januar træder de sidste dele af opstramningen af tilsynsreglerne, som folketinget vedtog i december 2016, i kraft. Det sker ved en revidering af bekendtgørelsen om valg og certificering af tilsynsførende; og det drejer sig om følgende forhold:
  1. Fristen for at vælge ny tilsynsførende, når en tilsynsførende afgår, der er 3 måneder, kommer fremover også til at gælde for nystartede skoler, som således skal vælge tilsynsførende inden udgangen af oktober måned.
  2. Valgperioden for den tilsynsførende nedsættes fra 4 år til 2 år.
  3. Genvalgsmuligheden begrænses, således at en tilsynsførende indenfor en periode på 11 år højst kan fungere som tilsynsførende ved den samme skole i 6 år. Bemærk at opgørelsen af perioden på 11 år gælder bagud, således at en tilsynsførende der i dag har været tilsynsførende ved skolen i 6 eller flere år indenfor de seneste 11 år, ikke kan genvælges.
  4. Muligheden for at STUK kan give en såkaldt betinget certificering udvides til også at gælde ved gencertificering. Det betyder at STUK kan udstede betinget certificering/gencertificering til en person under forudsætning af, at pågældende gennemfører det førstkommende uddannelsesforløb. Men pågældende kan først tiltræde som tilsynsførende når den endelige certificering meddeles.
  5. Begrænsningen for hvor mange skoler en tilsynsførende kan være tilsynsførende på samtidigt træder i kraft; og er, som bekendt, fastsat til højst 5 skoler.
  6. Tilsynserklæringen i elektronisk form. Fremover får de tilsynsførende pligt til at afgive tilsynserklæringen i elektronisk form via en portal som tilgås fra Undervisningsministeriets hjemmeside. Det er denne digitale tilsynserklæring skolen skal offentliggøre på sin hjemmeside. Den endelig udformning af den digitale tilsynserklæring kendes endnu ikke.
I praksis kan der også opstå tidsmæssige problemer i forhold til den digitale tilsynserklæring, idet STUK i sit udkast til bekendtgørelsen angiver, at erklæringen skal indtastes i perioden 1. maj til 30. juni. Dette vil, på mange skoler, vil være lang tid efter, at der er afholdt generalforsamling, hvor den tilsynsførende har afgivet/oplæst sin erklæring. Det forekommer uhensigtsmæssigt.
  1. Honoraret til de tilsynsførende, som har været uændret siden 2005, sættes op med 20 % således at de nye satser gældende pr. 1. januar vil være:
  • Skoler med op til 55 elever pr. 5. september: 7.000 kr.
  • Skoler med 55 – 109 elever: 12.000 kr.
  • Skoler med 110 – 219 elever 18.000 kr.
  • Skoler med flere end 220 elever 24.000 kr.
Udkastet til ændringer af bekendtgørelsen er for tiden til høring, hvor Dansk Friskoleforening vil fremkomme med sine bemærkninger. Den reviderede bekendtgørelse træder i kraft 1. januar 2018.
Læs nyheden på www.friskoler.dk

4. KV17: Sæt fokus på skolen ved kommunalvalget


Tag del i debatten op til kommunalvalget, og sæt fokus på skoler, børn og undervisning.

Op kommunalvalget den 21. november vil der blive diskuteret skole, børn, undervisning og skoler op til – selvfølgelig med mange forskellig vinkler og indhold.

Friskoler, lilleskoler, steinerskoler m.fl. vil blive nævnt; og skolerne kan selv være med til at præge dagsordenen og diskussionerne.

Bliv klædt på til valget

Derfor har Dansk Friskoleforening lagt valgpakker på hjemmesiden. Valgpakkerne indeholder fakta og myter om frie grundskoler, herunder fx en undersøgelse af forældres skolevalg. Disse kan være nyttige når man vil deltage i diskussionerne eller skrive indlæg i de lokale medier.

Sider med mere info:

Fakta og myter om friskoler
Undersøgelse om forældres skolevalg i friskoler og folkeskoler
Ingen forskelle på friskole- og folkeskoleelevers sociale baggrund
Inspiration til vælgermøder

5. Elevernes resultater ved prøverne i 2017 er på samme niveau som sidste år. Elever på frie skoler ligger højere end folkeskolen

Eleverne i frie grundskoler opnåede ved grundskoleprøverne i sommeren 2017 et karaktergennemsnit på 7,8. For folkeskoleeleverne var det 7,1 og for efterskoleeleverne var gennemsnittet på 6,6. For alle tre elevgrupper er karaktergennemsnittet på samme niveau med resultaterne fra prøverne i 2016.

Undervisningsministeriet har netop offentliggjort sin opgørelse af 9. klasseelevernes prøveresultater.

Opgørelsen viser resultaterne på fag, skoletyper og udviklingen fra skoleåret 2012/2013 og frem til 2016/2017.

UVM's nyhed om prøveresultatet og til notat om udviklingen

6. Skolernes Trivselsdag – fredag den 2. marts 2018

Skolernes Trivselsdag er en national mærkedag for trivsel i skolen, der afholdes hvert år den første fredag i marts. I 2018 er det fredag den 2. marts

En markering af skolens måde at arbejde med trivsel på

Skoler kan bruge Skolernes Trivselsdag til at synliggøre deres trivselsarbejde og markere, at de arbejder aktivt for at forebygge og bekæmpe mobning blandt eleverne. En trivselsdag giver fælles oplevelser og markerer samhørighed på skolen.

Et resultat af underskrivelsen af Trivselserklæringen

Trivselserklæringen blev underskrevet den 10. marts 2004 af en række organisationer/foreninger – bl.a. Dansk Friskoleforening. I 2007 blev den første fredag i marts udnævnt til skolernes årlige og nationale trivselsdag.

Hensigten med Skolernes Trivselsdag er at sende et klart signal om det kontinuerlige arbejde for trivsel og mod mobning. Lærere og elever kan bruge dagen til at markere det store arbejde, der foregår på skolerne, og hermed kan der skabes tradition for et samarbejde om trivsel mellem skolens børn og voksne. Positiv opmærksomhed på den enkelte skoles indsats for bedre trivsel kan endvidere i sig selv have en trivselsfremmende effekt.


Ideer til temaer og aktiviteter

Der er jo fortsat lang tid til den 2. marts 2018. Men hvis man gerne vil markere skolens gode arbejde med trivsel samt sætte det ekstra meget i fokus, er ideen til en fast, årlig tradition hermed givet videre. Hvis I på jeres skole ønsker at finde inspiration til afholdelsen af dagen er der masser af gode ideer/forslag på Red Barnets hjemmeside.

7. Bekymring om mail om digital post var ubegrundet

Før efterårsferien modtog Friskolernes Hus henvendelse fra skoler, der var i tvivl om, hvorvidt man burde svare på en mail fra Styrelsen for It og Læring (STIL), hvor skolen blev opfordret til at give samtykke til at blive afsender af digital post.

Svarfristen var kort – torsdag i efterårsferien, den 19. oktober – og mailen fremstod ikke helt som en ”officiel mail” afsendt af en myndighed.

Kort før efterårsferien blev Friskolernes Hus kontakte af (STIL) der kunne informere om, at mailen var god nok, og at det var vigtigt at skolerne afgav tilsagn. Vi skal beklage, at vi ikke fik den meddelelse ud på grund af efterårsferien.

Vi har dog ikke hørt om problemer efterfølgende – hverken om gennemført eller om manglende tilmelding til at være afsender af digital post – og for en god ordens skyld skal vi oplyse, at skolen har ret til at blive tilsluttet den kommende Digital Post løsning; men den har ikke pligt til det.

8. Hvilke regler eller dokumentationskrav kan undværes? Ministeriet efterlyser eksempler

Undervisningsministeriet opfordrer nu til at indsende forslag til hvordan regler eller dokumentationskrav med fordel kan afskaffes eller ændres.


Alle seriøse forslag som det vurderes at være muligt og fornuftigt at gå videre med, vil ministeriet tage initiativ til at gennemføre. Undervisningsministeriets tilbud, som har været åbent siden 2. oktober, indgår i den tværministeriel kampagne ”Meld en regel”.

Fremgangsmåden er enkel: Klik ind på dette link, hvor man kan finde en formular til at ”anmelde” en overflødig eller uhensigtsmæssig regel.

Du har mulighed for at sende dit forslag til regelforenklinger på Undervisningsministeriets område her: Meld en regel

9. Fyrværkeri og sikkerhed - Kampagne involverer eleverne

Sikkerhedsstyrelsens indsats for at undgå ulykker med fyrværkeri omfatter blandt andet en årlig Fyrværkerikampagne, som blandt andet henvender sig til skoler.

I årets kampagne skal deltagerne producere en film om at skyde nytåret sikkert ind, hvor budskabet går sikkert ind. Alle deltagere får tilsendt beskyttelsesbriller og vinderne får en biograftur for hele klassen.

Læs mere om kampagnen – tilmelding og det tilhørende undervisningsmateriale, som understøtter eleverne digitale kompetencer på dette link.

10. Efterlysning fra skole i Barcelona: Partnerskole søges

Friskolernes Hus har modtaget en efterlysning fra en skole i Barcelona, som er interesseret i at indlede et samarbejde, hvor elever og lærere kan mødes mindst et par gange om året. Interesserede opfordres til at kontakte skolen ved hjælp af nedenstående adresser.

My name is John Robison and I am living and teaching at a public middle school in Barcelona, Spain. We are looking for schools in Northern Europe to partner with this year so we can help mutually foster learning and understanding as well as boost English-language skills. I received your names and emails from Søren Pedersen.

Our school is a brand new public middle school called Institut Maria Espinalt. It's our second year and we have 240 students. We'll be adding on grades until we reach the last year of High School, so we'll end up with around 720 students in the next four-five years. We're very foward-looking and non-traditional and the bulk of our work is project-based. I've been tasked with making our school more international, and finding opportunities for students to meet other students from the north of Europe. Ideally, what we have in mind is to dedicate several hours a week (2-3) to working on a project with one or more schools where we spend time getting to know one another individually and collectively, and learning about one another's culture while also learning more about a pre-determined subject (such as how our neighborhoods have changed over time.) Our ideal goal would be to have at least two face-to-face meetings over the course of the school year - one in the country/countries we partner with and the other in Barcelona. Our students are 12-13 years old and we'd have approximately 30 students participating, using English as the vehicular language.

This is a work in progress and nothing is set in stone. I'd really like to talk to you if you're interested and see if we could concrete things more.

Here is my contact info:
john.robison@institutmariaespinalt.cat OR etwinning@institutmariaespinalt.cat

All the best,
John Robison
Åben Skole 2017 - sådan er vi


HVAD GØR I til ÅBEN SKOLE den 2. november?

Gør det nemt for interesserede at finde jeres tilbud på Facebook, hjemmesider - eller annoncer i den lokale avis.

www.friskoler.dk kan I hente kampagnemateriale, lige til at kopiere og bruge. Det er fx bannere til hjemmeside, plakater og breve til forældre og naboer.
DEL også med andre hvad I gørFacebook-siden Åben Skole
Det kan både inspirere andre - og pressen til at kigge forbi!

Frie Skolers Fællesmøde 2017:


Et møde for, af og med de frie skoleformer efterskoler, højskoler og friskoler.

Årets tema er oprør!

"...Måske trænger vi til et oprør? Men hvad skal sættes i stedet for det, der kasseres og gøres oprør mod? Er oprørerne i verden lige nu bare kendetegnet ved, at der siges nej til noget, uden at man har noget at sætte i stedet. Og hvem er det der gør oprør, og hvad fører det med sig?"

Tilmeld jer mødet nu på www.friskoler.dk
Kalender

Skolens administration 3+4

fuldt booket!
8.-9. november 2017 på B
rogården, Strib

Om ferie, barsel/forældreorlov, sygdom, flexjob og lønberegningsworkshop

Frie Skolers Fællesmøde

9.-11. november 2017 på Gymnastikhøjskolen i Ollerup

Mødet arrangeres af en gruppe frivillige fra højskoler, efterskoler og friskoler, og støttes af Dansk Friskoleforening.

Dialogmøder 2017

14. november på Aabenraa Friskole
16. november på Ringsted Ny Friskole
23. november på Refsvindinge Friskole
7. december på Overlade Friskole


Dialogmøde for lærere, pædagoger, forældre, bestyrelsesmedlemmer, ledelse og andre interesserede.

Tilmelding pr. mail til tilmelding(at)friskolerneshus.dk

Evaluering §1b

3 pladser tilbage!!

15.-16. november på Brogården, Strib
Om lovkrav, evalueringsmodeller, ledelsens rolle og input til god evalueringskultur.

Skolens administration 3+4

22.-23. november 2017 på Brogården, Strib

Om ferie, barsel/forældreorlov, sygdom, flexjob og lønberegningsworkshop

Udadreagerende børn og unge i fællesskaber
22. november 2017 i Friskolernes Hus

fuldt booket!
Praksisnære og konkrete redskaber til at møde særligt temperamentsfulde børn og unge i fællesskabet

Håndværk og design
Tilmelding til alle 3 dage inden 31.10!
3 dage: 23. november 2017 + 25. januar 2018 + 22. februar 20183. november 2017
På Den frie Lærerskole i Ollerup


Inspiration og metoder til at undervise i håndværk og design.
FRISKOLEVERDENENS BEDSTE HISTORIER
Nyhedsbrevet SkoleNyt udgives hver anden onsdag.

Redaktion:
Maren Skotte
Peter Højgaard Pedersen
Mette Marie Møller


Kontakt redaktionen: redaktion@friskolerneshus.dk
I alt 3 faste nyhedsbreve:

SkoleNyt: Hver anden onsdag.
BestyrelsesNyt: Hver anden måned.
Den frie Skole: Hver anden måned.



Få også andre nyheder:
Til- og afmeld dig nyhedsagent og nyhedsbreve her


Dansk Friskoleforening
Friskolernes Hus

Middelfartvej 77 · 5466 Asperup

Tlf. 6261 3013 · df@friskoler.dk · www.friskoler.dk

Du kan redigere dine indstillinger her
eller afmelde nyhedsbrevet
Overskrift 2

Oops an error occurred. Code: 20250424092641c3f8e45b

Kalenderen

Kalenderbegivenheder oprettes i mappen "Begivenheder" som ligger nederst i sidetræet (Husk at skifte til listevisning).

Under "Kalender kategori" kan nye kategorier tilføjes. Disse bruges så frem man ønsker at lave kalendervisninger ud fra en kategorisering.


Listen indeholder også "Kalenderbegivenhedssted", hvor steder begivenheder afholdes indtastes.


Sidst men ikke mindst kan man oprette nye begivenheder under listen "Kalenderbegivenhed":

 

Få nyheder fra FRISKOLERNE!

Få nyt fra FRISKOLERNE via vores nyhedsbreve og vores nyhedsagent.

Du bestemmer selv, hvilke emner du vil have nyheder om - og du kan til enhver tid afmelde dig igen.
TILMELD dig nyhedsbreve og nyhedsagent.

Hele skolens forening!

I FRISKOLERNE er både ansatte, skolekredsmedlemmer og forældre automatisk medlemmer af foreningen gennem skolen. Ring til os, hvis du har brug for at løfte en sag politisk, eller hvis du har brug for konkret rådgivning. 

FRISKOLERNE