Hvis Grundloven skulle hyldes med en sang, hvordan skulle teksten og melodien så lyde? Det får danskerne nu mulighed for at give deres bud på. Sangens Hus, Højskolerne og DR har nemlig udskrevet en konkurrence om at lave en ny fællessang, der lægger vægt på Grundlovens værdier i det 21. århundrede.
Det sker i anledning af, at det i år er 175 år siden, at Fredrik 7. underskrev Danmarks første grundlov, som markerede overgangen fra enevælde til demokrati.
Grundlovens sprog og indhold bærer præg af den tid, som den er skrevet i. Den nye fællessang skal derfor i et nutidigt sprog beskrive værdierne, der er forankret i vores grundlov, og hvad de betyder for os i dag, siger Lisbeth Trinskjær, der er formand for Højskolerne.
”Når nye fællessange kommer til, dokumenterer vi tiden. Når verden forandrer sig, gør sangene det også. Den danske sangskat følger med folket, og den skal sætte ord på det liv, vi lever med hinanden,” siger hun.
Skal appellere til fremtidens generationer
Vindersangen vil blive udvalgt at en jury, som lægger vægt på litterær kvalitet og på en iørefaldende og sangbar melodi.
Ifølge Elsebeth Gerner Nielsen, der er direktør i Sangens Hus, er det også vigtigt, at sangens tekst og melodi appellerer til fremtidens generationer, da det er dem, der skal sikre og leve demokratiet i fremtiden.
”Håbet er, at sangen med tiden kan synge sig ind i den danske sangskat, blive en del af historien, men også revitalisere Grundloven og vores forestilling om, hvad ytringsfrihed for eksempel er og ikke er”, siger Elsebeth Gerner Nielsen, direktør i Sangens Hus.