I en nyligt offentliggjort kronik i Kristeligt Dagblad opfordrer formændene Peter Bendix Pedersen fra FRISKOLERNE og Torben Vind Rasmussen fra Efterskolerne, til en ny samfundsbalance, hvor fællesskab og medborgerskab vægtes højere end forbrugerkultur og individualisme.
»Den konstante strøm af markedsføring manifesterer os som forbrugere, hvis primære rolle er – ja, at købe og forbruge. Og det risikerer at sætte sig i sjælen. Med stor indvirkning på vores fælles samfund,« skriver formændene i kronikken.
Civilsamfundets centrale betydning
De understreger civilsamfundets centrale rolle som modvægt til forbrugerkulturen. Skoler, foreninger og frivillige initiativer kan hjælpe med at genopbygge forbindelsen mellem mennesker og skabe rum for engagement og ansvarlighed. »Civilsamfundet næres af medborgerskabstanken, og det er ikke blot en værdifuld del af demokratiet – det er selve forudsætningen for det,« skriver Peter Bendix og Torben Vind.
Frivillighed som en nøgle til fremtiden
Peter Bendix og Torben Vind peger på, at det frivillige engagement har en hovedrolle. Der går nemlig en lige linje fra frivillighed til medborgerskab til civilsamfund til demokrati – og til de aktioner, som de globale udfordringer, fordrer.
»Frivilligt engagement er en kraftfuld motor, der bygger på generøsitet, interdependens, fællesfølelse og en iboende logik om, at indsatsen virker for både den, der giver, og den der modtager. Denne tænkemåde er alt det, et sundt demokrati – og store globale udfordringer - er afhængige af. Når vi vil redde verden, er det ikke nok at redde os selv. Vi må være hinandens ryg – ved at anerkende vores forbundethed. Dén filosofi viser sig i konkrete handlinger. Ligesom frivillighed,« skriver de.
Frivillighedsalliancen
FRISKOLERNE og Efterskolerne har derfor taget initiativ til pilotprojektet »Frivillighedsalliancen – frivillighed på skoleskemaet«. Sammen med 22 civilsamfundsorganisationer bygges der bro mellem skoler og civilsamfund.
»Tiden kalder på samarbejde på tværs af sektorer, generationer, lande. Børn og unge må opleve at være myndige og få konkrete erfaringer med generøse handlinger. Medborgeren er iboende os alle sammen. Frivillighedsalliancen tager udgangspunkt i, at det er naturligt og universelt for mennesker at ville bidrage positivt og meningsfuldt til det samfund, vi er en del af. Og det kan bane vejen for nye bæredygtige løsninger på fremtidens globale udfordringer.«
Læs mere om Frivillighedsalliancen her.