FN's Børnekonventions officielle navn er 'Konventionen om Barnets Rettigheder' og er et internationalt sæt af regler, som skal sikre, at børn overalt i verden har samme rettigheder.
Børnekonventionen er ikke en lov, men et sæt retningslinier, som medlemslandenes regeringer har pligt til at overholde.
Børnekonventionen gælder for alle under 18 år i Danmark, uanset hvor i verden de kommer fra. Børnekonventionen skal sikre:
- Børns grundlæggende rettigheder, fx mad, sundhed og et sted at bo
- Børns ret til udvikling, fx skolegang, fritid, leg og information
- Børns ret til beskyttelse, fx mod krig, vold, misbrug og udnyttelse
- Børns ret til medbestemmelse, som fx indflydelse, deltagelse og ytringsfrihed.
Børnekonventionen blev vedtaget den 20. november 1989 på FN's generalforsamling, og i alt 196 lande i verden har tiltrådt Børnekonventionen. Danmark tiltrådte Børnekonventionen i 1991.
Elevinddragelse ved udskrivninger
I FN´s børnekonvention bestemmes det bl.a., at børn har ret til at blive hørt. Barnet har ret til at give udtryk for sine synspunkter og krav på, at dets synspunkter indgår i grundlaget for beslutninger vedrørende barnet.
I januar 2021 trådte en ny bestemmelse i friskolelovens § 4a i kraft. Denne bestemmelser implementerer børnekonventionens bestemmelse om børns ret til at blive inddraget ved udskrivninger fra skolen. Ifølge denne bestemmelse skal skolen – inden der træffes beslutning om at udskrive en elev – sikrer sig, at elevens synspunkter inddrages.
Læs mere om høring af eleven ved udskrivning
FNs_Børnekonvention_Folder_til_elever_Jeg_har_ret_til_at_blive_lyttet_til_Elever_rettigheder.pdf
Folder til elever på frie grundskoler om retten til at blive hørt i sager, hvor der er tale om ophør af samarbejde mellem skolen og familien jf. FNs Børnekonvention. Hent fil
FNs_Børnekonvention_frie_skoler_Folder_til_skoleleder_At_lytte_og_inddrage_.pdf
Folder til brug for skoleledere i forbindelse med ophør af samarbejde med familier jf. FNs Børnekonvention. Hent fil